Bio Kapinga

Kapinga Gysel (°1975, Kananga, Zaïre) zingt al van bij haar geboorte, zo wordt verteld. Het is niet uitgesloten dat de Congolese zon daar voor iets tussen zat. Niet veel nadat ze als tiener Kinshasa voor home town Gent inruilde, bracht ze die Afrikaanse warmte samen met zussen Eva en Leonie binnen in de Gentse band The Congee.

Het was de start van een muzikale odyssée die tot vandaag voortduurt en Kapinga op en langs alle bekende podia, zalen en festivalterreinen in België, Nederland en Frankrijk bracht. Een groot deel daarvan aan de zijde van Stef Kamil Carlens en zijn Zita Swoon Group, met wie ze naast live –en studioplaten ook muzikale dans/theaterproducties maakte en opvoerde. Ondertussen gingen Kapinga en haar zussen onder de naam Radio Candip ook hun eigen weg en verzorgde ze de backing vocals in de opnamestudio of op het podium bij onder meer Sioen, Roland, Arno, Miossec, dEUS, Lieven Tavernier, David Bové, Neeka, Matt Watts en ander schoon muzikaal volk.

Kapinga is daarnaast zang- en koorcoach voor kinderen en volwassenen. Met haar vzw Mais Quelle Chanson, dat ze in 2015 oprichtte, maakt en begeleidt ze eveneens
sociaal-artistieke workshops en participatieve muzikale trajecten, op eigen kracht of in samenwerking met onder meer Radio Crochet, Opera Vlaanderen, klein Verhaal of Symfonie Orkest Vlaanderen. Voor haar werk met kwetsbare jongeren in de diverse wijken Ledeberg en Nieuw-Gent, werd Kapinga door het stadsbestuur uitgeroepen tot Jeugd Ambassadeur van Gent, kind- en jeugdvriendelijke stad.

In 2018 -2019 maakte Kapinga Gysel als artistiek leider in opdracht van Klein Verhaal een participatief muzikaal Theaterstuk “My Gift To You” dat in premiere mocht gaan op Theater aan Zee in 2019. Ze werkte toen met 24 vrouwen van over de hele wereld die gestrand waren in Oostende en ging muzikaal en visueel aan de slag met hun jeugd en kinderverhalen. deze voorstelling werd met 4 sterren bekroond in de morgen: ” ‘My Gift To You’: de sterkste politieke boodschap die een voorstelling kan meegeven ★★★★✩”

Momenteel helpt Kapinga Gysel bij het uitbouwen van een culturele kinder- en jongerenwerking binnen De Handelsbeurs te Gent. Vzw Mais quelle chanson  is er sinds Januari 2022 vaste resident. In dit kader organiseert VZW Mais Quelle Chanson er een vast zangtraject voor jongeren ‘Rebellious Voices’, muziekkampen tijdens de schoolvakanties en een jaarlijks kinderfestival “ Here comes the sun”.